A Prométheusz Kör (rövid részlet készülő regényemből #01.)

2019. január 03. - dajkag

pk01.jpg

Emlékszem, az első inkubátorokat alig fél éve építtette a hármas metró Árpád hídi megállójának aluljáróban a világ első, szervkereskedő hajléktalanokat foglalkoztató vállalkozása, a Prométheusz Kör. A mozgólépcsők korlátját naphosszat kocsmapultként támasztó, olcsó bort vedelő, csikkekre vadászó figurákat eleinte persze nem volt könnyű rávenni arra, hogy feladják szabadságukat és fizetett donorként dolgozzanak tovább egy meglehetősen ködösnek mondható hátterű cég alkalmazásában. A csöveseket legfőképpen arról kellett meggyőzni, hogy ők azzal csak nyerhetnek, ha az akkor átmeneti otthonaikként elfoglalt, évekkel korábban kibelezett telefonfülkéket a cég inkubátorokká alakítja, ők pedig állandó munkaerőként önszántukból fekszenek be ezekbe éjszakánként.

Mint az eleinte várható volt, az aluljáró bűzös lakói nehezen adták be a derekukat a Prométheusz Kör ügynökeinek, de legtöbbjük végül megértette: ha szerződésre lép a céggel, nemhogy minden éjjel biztonságban hajthatja majd álomra a fejét, de végre a megalázó kéregetés helyett becsületes, bejelentett állással keresheti meg a napi betevő falatra és italra szánt, szükséges keretet.

A munka tulajdonképpen egyszerű. Egyedül a reggeli kötelességek járnak kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel, ugyanis ilyenkor az embernek saját gyomrát felvágva kell önmagából kibányásznia azokat a friss belső szerveket, melyek az éjszaka folyamán a titokzatos lével töltött tartályban ázva növekednek benne. Kiemelni a gőzölgő májat, lépet, tüdőt, vagy épp vesét, és bepakolva azt a speciális, átlátszó hűtőtáskába elindulni a belvárosba. Aztán minden lehetséges közlekedési eszközön, villamos- és metrómegállóban, valamint hipermarketek és plázák előtti parkolókban megpróbálni értékesíteni az árut. A kivágott szervek az éjszaka folyamán egyszerűen újranőnek a speciális inkubátorok belsejében pihenő delikvens testében, a furcsa, zöldessárga színű folyadéknak köszönhetően, amivel a Kör emberei minden héten egyszer újratöltik a tartályokat. Ennek a löttynek a hatására a májból például automatikusan kettő reprodukálódik az egyébként normális, nem páros darabszám helyett, így a munkafolyamat napról napra, hétről hétre jól bevált rutinhoz méltóan ismétlődhet.

Arról azonban, hogy az átlátszó tartályokban úszkáló folyadék, melyben éjszakánként a meztelen, szőrös figurák alusszák édes álmukat tulajdonképpen mit is tartalmaz, halvány fogalma sincs senkinek. És hát, hogy őszinte legyek, az emberek nagyobb részét igazából nem is izgatja a dolog. A népek valahogy sokkal nyugodtabban közlekednek éjszaka az aluljáróban, mióta a látványpékség után a látvány-szervkereskedelem lépett elő az új, aluljáróbeli őrületté. Így, hogy a borzas, csatornaszagú szivarkától, tablettás bortól, és több napos húgytól bűzlő alakok végre a társadalom hasznos, kenyérkereső tagjaiként úszkálnak a megvilágított inkubátorok belsejében tocsogó, sűrű, gennyszínű folyadékban és nem a lomtalanításkor kidobott szőnyegekkel elfüggönyözött telefonfülkék árnyékában hortyognak olyan rémisztően.

Szóval az illegális, hetedik és nyolcadik kerületbeli kapualjak homályában zajló szervkereskedelem helyét egy ideje átvette a legális, sorozatban gyártott emberi belsőségek piaca. A piac, melyen a fővárosi Prométheusz Kör nevű társaság azóta abszolút úttörőnek és teljhatalmú uralkodónak számít. Alig pár hónap alatt több száz hontalan csatlakozott az általuk indított kezdeményezéshez, hiszen a biztos megélhetés és a gondtalan, éjjeli alvás gondolata a patakokban csordogáló, ingyen kannás bornál is jobban csábítja őket ködből előlépett cég holdudvarába.

A bejegyzés trackback címe:

https://dajkag.blog.hu/api/trackback/id/tr2314531612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.