A Prométheusz Kör (rövid részlet készülő regényemből #02.)

2019. január 11. - dajkag

02_7.jpg

... Az igazság az, hogy még sosem jártam a lóversenypályán. Nagyon régen, kissrác koromban szerettem volna kijutni egyszer a derbyre, vonzottak a robosztus, méltóságteljes állatok, akik úgy száguldanak, mint az ápolók elől menekülő, kényszerzubbonyos őrültek. Vonzott a zöld gyep, és nem utolsó sorban vonzott a lelátón tanyázó, sokszínű népség, amit gyermekfejjel még olyannyira érdekesnek és izgalmasnak találtam. Persze a XX. század eleji, fenséges nagypolgári futamok világával már akkor sem volt köszönőviszonyban sem a lovi, a teraszokat sétapálcás urak és nagy kalapot meg fodros szoknyát viselő nők helyett hangoskodó lumpenproletárok népesítették be, akik általában két futam közt a nyereményük nagy részét a büfében kapható vizezett sörre és tömény szeszre verték el, a nem nyerő ticketjeiket pedig gátlástalanul ott hajigálták szét, ahol épp tartózkodtak. A lelátó székei közt, a mosdóban a piszoárok előtt, vagy az addigra már módszeresen összeköpködött, oly sok dicső futamot megélt gyepszőnyegen. Azonban a lovi még ezekben az időkben is jóval vonzóbbnak bizonyult, mint napjainkban, mikor az állatvédő aktivisták szorgos tevékenységének köszönhetően már sem ügető-, sem galoppfutamokat, sem pedig agárversenyeket nem lehet a pályán rendezni.

A botrány néhány évvel ezelőtt robbant ki. Egy harmadik generációs vegán aktivista[1] azzal a tézissel állt elő, mely szerint a lóverseny maga a nagybetűs kegyetlenség, és nem több undorító, öncélú állatkínzásnál. Tétele alapkövét képezte, hogy a pályán a pénzdíjas helyezésekért, kupákért, illetve mindenféle érmekért futó négylábúakat jobb híján senki nem kérdezte meg arról, van-e kedvük mások szórakoztatására a tűző napon és a jeges szélben rohangálni, miközben hátsójukat idióta szvetterekbe öltözött mániákusok úgy püfölik pálcáikkal, mintha nem lenne holnap. Mint ahogyan az általában ilyenkor lenni szokott, a lóversenyen tapasztalt kegyetlenségekkel szembeni kitételeit a dühtől és szánalomtól feltüzelt forradalmár azonnal több pontból álló manifesztummá fogalmazta, és hazaérve közzétette azt az interneten, több állatok jogaiért kiálló fórumon és csoportban. A bejegyzésről szinte ordított, hogy megfogalmazójának lövése sincs arról, hogyan működik a lóverseny, mint sport, vagy egyáltalán: hogyan működnek a lovak, mint állatok általában. De persze több szem többet lát elve alapján ebben az esetben is elég volt egy kattintás, aktiválódott a „több hülye többet árt” mechanizmus, és a javarészt hiányos fél-információkból és orbitális hazugságokból álló írás pokolgépként robbant a neten, az ügy számára kiváló táptalajként szolgáló, radikális ultravegán csoportokban.

A dolog pár hét alatt odáig fajult, hogy a lovas sportok elleni heves tiltakozások, a zsokéverések, az istállógyújtogatások, valamint a bukmékereket ért halálos fenyegetések mindennapos atrocitások lettek és hatásukra esélyessé vált, hogy a Lovinak a dicső évtizedek után bizony végleg harangoztak. Sötét fellegek kezdtek gyülekezni az annyi szép versenyt megélt park felett, és ha a lóversenyfogadásokat szervező iroda nem eszközölt volna azonnali módosításokat a hétvégi versenyprogramok menetében, nagyon hamarosan végleg lehúzhatta volna a rolót a fogadótér utolsó működő kasszája ablakán is.

A helyzet tehát nem volt túlzottan rózsásnak nevezhető. Egészen addig, mígnem valaki a menedzsmentből elő nem állt a bombasztikus mentőötlettel, amivel egyaránt sikerült biztosítani a vállalat jó hírét és megtartani a lóversenypálya modern kori létjogosultságát.

A turf üzemeltetői egy hivatalos közleményben határolódtak el az állatokat haszonszerzési célzattal kihasználó szerencsejátékok szervezésétől, ellenben egy új, kulturált, mégis szórakoztató módját vezették be a gyep felhasználásának és fogadások lebonyolításának. „Lovak és kutyák helyett a pályán a jövőben olyan emberek fognak versenyezni, akiknek ha bajuk is esik, egészen biztos, hogy senkinek sem fognak hiányozni!” –hangzott a Lovi válasza a vegán aktivisták gyűlölethadjáratára. Végre egyaránt boldogan hajthatták fejüket álomra az önjelölt jogvédő gerillák, a megélhetésüket féltő bukmékerek, az elvonási tünetektől görcsösen rángatózó szerencsejáték-függők. És nem utolsó sorban a javarészt azóta izomsorvadásban megdöglött, vagy kolbászalapanyagnak bedarált, munkanélküli versenylovak.

Ennek köszönhető tehát, hogy a lelátón ülve most nyolc izmos, edzett, jó formában lévő telivér küzdelme helyett azt kell bámulnom, ahogyan hat kiégett, csonttá és bőrré aszalódott junkie üldöz egy ismeretlen eredetű, szintetikus vegyülettel lepermetezett salátát. A következő fél órában meg tanúja lehetek annak, ahogyan négy félmeztelenre vetkőztetett, csimbókos hajú hajléktalan használt, mindenféle, gusztustalannál gusztustalanabb nyavalyákkal fertőzött, rozsdás injekciós tűt szorongatva kerülgeti egymást a füves pályán. Ez egy újfajta játék, melynek szabályai tulajdonképpen egyszerűnek mondhatók: ha egyikőjük képes végigugrálni az általában tíz perces összecsapást úgy, hogy a többiek nem döfik a karjába a retkes, vérbajos fecskendőjüket, akkor gratulálunk, sikerült megnyernie a mérkőzést!

A játékra persze többféle fogadás is köthető, egészen pontosan kétféleképpen tippelhetjük meg, melyik randa, szakállas hobó lesz a befutó: fogadhatunk például arra, hogy egyiküknek egyszerűen sikerül megúsznia szúrás nélkül a menetet. Ebben az esetben a totalizatőr nem fizet túlzottan magas osztalékot, hacsak valami csoda folytán nem egy afféle girhes, már egyébként is mindenféle kórsággal fertőzött fickó nyeri a kört, akiből a kutya se nézte volna ki, hogy képes egy tíz perces játszmát taktikázva végigpattogni. Ebben az esetben talán kaszálhatunk, de sokkal jövedelmezőbb lehet a tét játék másik módja, melynek esetében arra tehetjük fel szerencsénket, hogy a kiválasztott csöves nem egyszerűen csak túléli a menetet, de közben sikerül is megsebeznie ellenfelét. Ilyen esetben két további opció is játékba kerül: megtippelhetjük, hogy a győztes-jelöltünk hány ellenfelét, illetve hány szúrással sebesíti meg a vérre menő fecskendőcsata során. Ha egy menet lezajlása előtt sikerül eltalálnunk azt, hogy ki fogja nyerni a kört, hány embert sebez majd meg, és a győzelem hány általa véghez vitt tűszúrásnak lesz köszönhető, abban az esetben már nagy esélyünk van arra, hogy elég jó összeget szakítsunk ahhoz, hogy hónapokig még csak be se kelljen tennünk a lábunkat a munkaközvetítő irodába. Persze ilyen találat tisztességes játékmenet mellett nagyjából félévente egyszer, ha esedékes, hiszen az embernek egy jó informátor nélkül, aki már előre tudja, melyik hobót sikerült a dörzsölt bukmékereknek megkennie egy üveg olcsó vodkával annak érdekében, hogy elveszítse a meccset, nagyon nehéz eltalálnia a nyeréshez szükséges feltételek mindegyikét.  A junkie-futamoknál viszont már más a helyzet. Ott még mindig érvényben vannak az öt-hat évvel korábban a lóversenyen alkalmazott fogadási módok és szabályok. A közönség továbbra is megtippelheti a szintetikus tudatmódosítókért küzdő első kettő, vagy három narkós befutási sorrendjét (befutó és hármasbefutó fogadás), fogadhat arra, hogy ki lesz majd az első három befutó közt (hely fogadás), na meg persze arra is, hogy ki nyeri a futamot (a jó, öreg tét fogadás).

Szóval az olyan ritka alkalmak egyike ez, mikor, ha valami Földöntúli indíttatás által vezérelve is, de kinézek a lovira, amit ugye már a legnagyobb jóindulattal sem neveznék „lóversenypályának”. De hát a több, mint százéves történelme során ugye mégis rajta ragadt ez a megnevezés. A megszokás nagy úr.  A lelátó jobb szektorának egyik szélső szegletében, egy szürke műanyagszéken kuporogva várom, hátha történik valamiféle csoda. Ezek az ülőhelyek nagyjából azóta vannak ugyanilyen formában a helyükön, hogy a park tribünjét ötvenakárhány évvel ezelőtt megépítették. Kopottak, repedezettek és instabilak, de a célnak tulajdonképpen megfelelnek. Ha kissé kényelmetlenül is, de lehet rajtuk ülni, meg, ha esetlegesen kitörne egy spontán zavargás vagy csöveslázadás, fel lehet őket tépni a földről, és be lehet velük törni néhány mocskos, agresszív hobó koponyáját. Néhanapján ilyen is előfordul.

A levegő most kissé hűvös és nedves. Tekintetbe véve, hogy alig köszöntött be az ősz, azt is mondhatnánk, kifejezetten hideg van. A szél mindenhová beférkőző, testetlen fantomként suhan át a lelátó foghíjas székei közt, aljas szatírként mászik a vékony őszi kabátok alá és fogdossa meg a leharcolt testeken vaskos parazitaként csüngő zsírpárnákat. Odalent a füves pályán épp négy szakadt, alkoholista figura készül vérre menő küzdelemre. Egyik kezükben egy fertőzött injekciós tűt, a másikban pedig a meccs előtt módszeresen falhoz vert, törött borosüveget szorongatva kakaskodnak egymással. Végtagjaimat nyálkás csigaként húzom kabátom alá, és próbálok elrejtőzni a jeges szél, meg a nyakamon tapogatózó, kíváncsi tekintetek elől. Indokolatlan paranoia ül a vállamon, ugyanis a park a jobb versenynapokhoz mérten szinte üresnek mondható. Na meg egyébként is, ki a fenét érdekelne, ki vagyok és mit akarok itt, szánalmasan kuporogva ezen a leharcolt műanyagszéken? Kopottas szürke szövetkabátomban pontosan ugyanúgy festek, mint bármelyik másik vendég, vagy lezüllött törzsfogadó, akik közül most páran egymásra licitálva hangoskodnak és hőbörögnek a kordonoknak támaszkodva. A tétre megtett favoritjuk már a negyedik kör óta vesztésre áll, és ez zsinórban a harmadik olyan versenynap, amin az alig pár hónapja hontalanná vált, meggyötört férfi nagy reményekkel indult, aztán valahogy mégis sikerült kegyetlenül megbuknia. A nagydarab, rossz arcú figurák fennhangon emlegetik a pályán véres fejjel dülöngélő szerencsétlen nagy valószínűséggel évtizedek óta halott édesanyját, neki pedig a meccs után kilátásba helyeztek egy kiadós, anális abuzálással egybekötött verést a legközelebbi kapualjban. A széksorok közt pár unatkozó nyugdíjas szürcsölgeti húgysárga, húgyszagú, és valószínűleg húggyal hígított, ragacsos csapolt sörét. Páran kisgyermekkel érkeztek, hogy megtekintsék a hétvégi látványosságot, a kezükben színes kis zászlókat lengetve tömik a pofájukba a habszivacs állagú, habszivacs színű, és nagy valószínűséggel sózott habszivacsból készült pattogatott kukoricát. A gyerekek persze fejben szorgosan jegyzetelnek, és már azon gondolkodnak, hogy másnap az óvodában részeg bukmékeresdit vagy fertőzött injekciós tűs csövesharcot játsszanak-e csoporttársaikkal. Néha feltűnik egy-egy lelkes, jól öltözött fiatal is, abból a fajtából, aki még tisztán és naivan hisz abban, hogy a bűzös nyálukat csorgató, fecskendőkkel hadonászó állatok majd megcsinálják a szerencséjét és soha többet nem kell az életéből heti negyven drága órát felemésztő, gyűlöletes munkahelyén ledolgoznia. De Fortuna természetesen kegyetlen. Ők azok, akik az ilyen fogadásokon a legtöbbet bukják. Ha így folytatják, könnyen megeshet akár az is, hogy pár év múlva ők is a lelátó előtt állva szidják az életükért küzdő, bűzös koldusok halott édesanyját. Vagy ami még ennél is rosszabb: lehet, hogy ők lesznek a turf következő csövesfutamának legújabb, reményteli attrakciói, akiknek a mackónadrágos ingyenélők kilátásba helyeznek egy pár pofonnal megspékelt, kiadós anális abuzálsát.

 

[1] harmadik generációs vegánoknak azokat az állati eredetű táplálékot nem fogyasztó személyeket nevezzük, akik nemhogy húst, tejet, vagy épp tojást nem fogyasztanak, de kizárólag csak olyan emberek belső szerveit hajlandóak megenni, akik pecsétes orvosi papírral tudják igazolni azt, hogy soha életükben nem vittek a szervezetükbe állati eredetű táplálékot

A Prométheusz Kör (rövid részlet készülő regényemből #01.)

pk01.jpg

Emlékszem, az első inkubátorokat alig fél éve építtette a hármas metró Árpád hídi megállójának aluljáróban a világ első, szervkereskedő hajléktalanokat foglalkoztató vállalkozása, a Prométheusz Kör. A mozgólépcsők korlátját naphosszat kocsmapultként támasztó, olcsó bort vedelő, csikkekre vadászó figurákat eleinte persze nem volt könnyű rávenni arra, hogy feladják szabadságukat és fizetett donorként dolgozzanak tovább egy meglehetősen ködösnek mondható hátterű cég alkalmazásában. A csöveseket legfőképpen arról kellett meggyőzni, hogy ők azzal csak nyerhetnek, ha az akkor átmeneti otthonaikként elfoglalt, évekkel korábban kibelezett telefonfülkéket a cég inkubátorokká alakítja, ők pedig állandó munkaerőként önszántukból fekszenek be ezekbe éjszakánként.

Mint az eleinte várható volt, az aluljáró bűzös lakói nehezen adták be a derekukat a Prométheusz Kör ügynökeinek, de legtöbbjük végül megértette: ha szerződésre lép a céggel, nemhogy minden éjjel biztonságban hajthatja majd álomra a fejét, de végre a megalázó kéregetés helyett becsületes, bejelentett állással keresheti meg a napi betevő falatra és italra szánt, szükséges keretet.

A munka tulajdonképpen egyszerű. Egyedül a reggeli kötelességek járnak kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel, ugyanis ilyenkor az embernek saját gyomrát felvágva kell önmagából kibányásznia azokat a friss belső szerveket, melyek az éjszaka folyamán a titokzatos lével töltött tartályban ázva növekednek benne. Kiemelni a gőzölgő májat, lépet, tüdőt, vagy épp vesét, és bepakolva azt a speciális, átlátszó hűtőtáskába elindulni a belvárosba. Aztán minden lehetséges közlekedési eszközön, villamos- és metrómegállóban, valamint hipermarketek és plázák előtti parkolókban megpróbálni értékesíteni az árut. A kivágott szervek az éjszaka folyamán egyszerűen újranőnek a speciális inkubátorok belsejében pihenő delikvens testében, a furcsa, zöldessárga színű folyadéknak köszönhetően, amivel a Kör emberei minden héten egyszer újratöltik a tartályokat. Ennek a löttynek a hatására a májból például automatikusan kettő reprodukálódik az egyébként normális, nem páros darabszám helyett, így a munkafolyamat napról napra, hétről hétre jól bevált rutinhoz méltóan ismétlődhet.

Arról azonban, hogy az átlátszó tartályokban úszkáló folyadék, melyben éjszakánként a meztelen, szőrös figurák alusszák édes álmukat tulajdonképpen mit is tartalmaz, halvány fogalma sincs senkinek. És hát, hogy őszinte legyek, az emberek nagyobb részét igazából nem is izgatja a dolog. A népek valahogy sokkal nyugodtabban közlekednek éjszaka az aluljáróban, mióta a látványpékség után a látvány-szervkereskedelem lépett elő az új, aluljáróbeli őrületté. Így, hogy a borzas, csatornaszagú szivarkától, tablettás bortól, és több napos húgytól bűzlő alakok végre a társadalom hasznos, kenyérkereső tagjaiként úszkálnak a megvilágított inkubátorok belsejében tocsogó, sűrű, gennyszínű folyadékban és nem a lomtalanításkor kidobott szőnyegekkel elfüggönyözött telefonfülkék árnyékában hortyognak olyan rémisztően.

Szóval az illegális, hetedik és nyolcadik kerületbeli kapualjak homályában zajló szervkereskedelem helyét egy ideje átvette a legális, sorozatban gyártott emberi belsőségek piaca. A piac, melyen a fővárosi Prométheusz Kör nevű társaság azóta abszolút úttörőnek és teljhatalmú uralkodónak számít. Alig pár hónap alatt több száz hontalan csatlakozott az általuk indított kezdeményezéshez, hiszen a biztos megélhetés és a gondtalan, éjjeli alvás gondolata a patakokban csordogáló, ingyen kannás bornál is jobban csábítja őket ködből előlépett cég holdudvarába.

Körúti Bálnagyilkosok

baln.JPG

Kissé nehezebb lett az élet itt Budapesten,mióta a jól megszokott villamosok helyett a körúti síneken klimatizált bálnatetemek közlekednek.

A megoldás eleinte furcsának tűnt, ámde jobban belegondolva teljesen érthető. A közlekedési vállalatnak az oroszoktól milliárdokért átvett, komcsi vaskoporsóknál olcsóbb és megbízhatóbb alternatívát jelentenek a norvégoktól fillérekért importált, rothadó vízi emlősök holttestei.

Tovább

A Tó (#01.)

„az utca végét, ami azt illeti

néhány karón sok rossz köcsög szegi

azon kívül nincs más, csak a tó

csendes, sekély, sohase loccsanó

zöld vize temetője kiscsirkéknek

sárga-zöld csosszanó iszapban lengenek

és semmivé lágyulnak

a rengeteg időben”

(Kevés: A Tó)

I.

Magas dombtetőn állunk. Én, meg az orvosom. Lábunk alatt súlyos, hideg, őszi esőtől nedves a kiégett, kopár talaj. A szürke horizonton alálógó fellegekkel egybeolvad a szánkból eregetett, sűrű, fehér cigarettafüst. Kezeim és arcom, mint a hűtőházban lógó, fagyott húsdarabok. Az eső újra szemelni kezd, mi pedig szívunk egy utolsó slukkot az esetlenül megtekert, elázott dohányrúdból. A nikotin marja a torkom, a füst csípi a nyálkahártyám. A táj, akárcsak mi, tömör, tejfehér hallgatásba burkolózik.

A papírmaradékot elmorzsoljuk, és a csikket egy jól irányzott mozdulattal elpöcköljük a végtelenbe. Balszerencsét hozó hullócsillagként hág át a sűrű fenyőerdő, a kavicsos földutak felett. A kátrány feketére festi a sáros legelőket. Végül egyenesen a ködös, nyálkás völgyben húzódó Tó vizében landol.

Beszállunk az autóba. Továbbra sem szólunk egyetlen árva szót sem egymáshoz.

Tovább

Babamúzeum

 

01_7.jpgSokan, sokféleképpen próbálták már elérni az elmúlt években, hogy a falubeli babamúzeum végleg bezárjon. Pedig ha jobban belegondolnának, megértenék, hogy ez az egyetlen olyan látványosság, amiért az emberek még messze földről is képesek ellátogatni ebbe sötét, mocskos porfészekbe. A helyiek viszont egyáltalán nem szívlelik, és gyakran panaszkodnak miatta furcsa történésekre, megmagyarázhatatlan rémálmokra.

Tovább

cím nélkül

mint kés a tömör kenyeret,
szeli a sűrű nyári levegőt
az egyes villamos

a szorongás betonszigetei
a Vajda Péter utca
és a Kőbányai út
megállói összeforrnak
a mindent áthidaló,
összekötő mocsokban

hogyan lehet egy város
ennyire embertelenül ocsmány,
ennyire rideg
fagyos
elutasító
végletekig üres
és
semmilyen?

hogy a fenébe lehet
itt életvitelszerűen lenni,
küzdeni
létezni
és végül,
de nem utolsó sorban

minek ez az egész?

nem tökmindegy?

megy a villamos
két végpont közt,
célja van,
értelme a létezésnek

egy küldetés:
eljutni A-ból B-be
anélkül, hogy
felmerülne valamiféle
különösebb komplikáció

egyszerűnek tűnik,
aztán meg néha mégis van olyan, hogy
kisiklik.

egy utas szívrohamot kap,
egy másik
szerencsétlenül zuhan neki a lyukasztónak
betöri a fejét,
a koponya felreped
sűrű, fekete ragacs
szivárog a padlóra
elönti az egész kocsit
a vér

összemocskolja
a drága cipőket
a piacos nadrágokat
a H&M-es ingeket
és talán mindnyájan
belefulladunk
mielőtt lehetőségünk adódna arra
hogy valahol Zugló környékén
leszálljunk

egy másik faszi meg
nem bírja tovább nézni
és inkább
felakasztja magát az egyik kapaszkodóra.

pont az ajtó közepén kellett ezt, te fasz!

hát most mondd meg,
hogy fogok így átszállni a HÉV-re
a Szentlélek téren?

de mindegy
én végül is megértem.

megértem, mert
mikor arra ébredek,
hogy legszívesebben
magamba önteném azt a maroknyi gyógyszert,
akkor kicsit én is beállok az ajtóba,
csak azért
hogy kibasszak másokkal
hogy ők se tudjanak rendesen leszállni
arról a rohadt villamosról

aztán csak ezek az apró geciségek maradnak persze

még mindig visszatart ugyanis az
hogy valaha jó volt
tényleg jó

meg hát leginkább az,
hogy egy igazi gyáva szar módjára
már rég beszedtem,
szépen lassan,
szemenként az egész üveggel
azt a kurva Frontint
és odáig jutottunk,
hogy nemhogy semmi nem maradt
de már ez sem
így meg,
lássuk be,
még csak méltósággal befejezni sem
lehet ezt az egészet.

a por,
a beton,
az olcsó bor
a kérgük alatt lassan dolgozó,
évtizedes kórságokat hordozó,
kiégett fák.

az üléseken begubózva
maguk alá hugyozó
cigány junkiek
trágár epigrammákat motyognak
bajszuk alatt
és egyáltalán nem teszik
könnyebbé a helyzetet.

így még csak méltósággal befejezni sem
lehet ezt az egészet.

a kurva életbe már.

A ravioli-ügy

ravioli.jpg

Tegnap délelőtt kopogtattak az ajtómon. Kinyitottam és két szövetségi ügynök állt velem szemben a küszöbön. Kezükben házkutatási parancsot lobogtattak és hűvös eleganciával, mégis fenyegetően közölték:
-FBI! A Ravioli miatt jöttünk!
-Őszintén mondom, fogalmam sincs, miről beszélnek.-mondtam, ám a két magas férfi cinkosan mosolyogva összenézett, mintha épp arra számítottak volna, hogy ezt a választ fogják majd tőlem hallani. Mindketten felém fordultak és gúnyosan vágták a fejemhez:
-Persze, mi is így gondoltuk. De azért ha lehet, mégis vetnénk egy pillantást arra a bizonyos hűtőszekrényére!
-Csak tessék, persze, semmi akadálya... -mondtam zavartan, és éreztem, hogy most bizony igazán nagy bajba kerültem.

Tovább

Testüreg Poszáta

poszata.jpg

-Tegnap éjjel iszonyatosan megcsípte a vastagbelemet, ez így tényleg nem mehet tovább! –ismerem be meglehetősen leverten, magam elé meredve, miközben beleslukkolok kötelező reggeli cigarettámba.

-Tulajdonképpen igazad van. –nyugtázza a párom, alsó ajka alig láthatóan remeg, távolba révedő szemei vizenyősek és szürkék, mint a vihar utáni nedves, ázott utcakő.–Mióta a testedbe költözött, egy nyugodt percünk nincs. A napközbeni csicsergés még csak-csak, na de mikor éjszaka előbújik a…

Tovább

A Pál Utcai Rettenet

Ezt a szörnyűséget most találtam a gépemen, kicsivel több, mint két éve írtam. Az első "lovecrafti" próbálkozásom volt, persze nyilvánvalóan már akkor sem gondoltam komolyan, afféle paródia és fanfiction keveréke. Tényleg szörnyű, de mivel ezer éve nem posztoltam ide, ezért fogadjátok szeretettel. Még ilyen szépséges kis ponyva-borítót is terveztem nektek hozzá, hátha úgy egy fokkal elviselhetőbb.

rettenet01.jpg

Tovább

Az Írófejedelem

Az Írófejedelem magasba emelt, szürke, szöszös kárpittal borított karosszékében, keresztbe tett lábbal trónol, tekintetét alig láthatóan görgeti végig az alatta morajló, hangyákként rohangászó, rendezetlen tömegen, és a tájon, melynek látványától szája, mint mindig, most is lefelé görbül. Enyhe émelygést érez gyomrában, torkában formálódik a zsíros gombóc.

if01.jpg

Nem mosolyog, mert a világ kegyetlen, nem fingik elégedetten, mert olyat, itt fenn, a Parnasszosz csúcsán, az Írófejedelem mézillatú kipárolgásainak gőzében eltelve rejszoló sznobok által magasban tartott oltáron egyszerűen nem megengedett elkövetni. Orrát, mintha fejét épp egy nagy tál ürülékbe készülnének belenyomni hátulról, undorral felhúzva ül ott, és ujjaival összecsippentve a kárpitot tépkedi a szörnyűséges sikoltó ultrahangot hallató szöszdarabokat. Az érzésbe fogunk gyökerei beleremegnek, csikorogva hullanak ki szánkból a fényes csontdarabok. Az Írófejedelem csak ül, szürkésbarna zakóban, belesüppedve a szürke, szöszös karosszékbe, a karfára támasztott bal karjának ökölbe szorított kezével fejét mesterkélt pozitúrában támasztva bámul bele a világegyetembe, próbál eggyé válni az univerzum ürességével, az ősvákuummal, és közben a szeméből sugárzik a totális, maradéktalan semmi, a csúcsra járatott, istencsászári nihil. Az egyenletes, monoton szürkeség, a háborítatlan, szent és sérthetetlen unalom csimborasszója ő, az íztelen, szagtalan, ingerszegény pillanatok mágnása, a pangás királya, az élettelen kopárság netovábbja, a nagy és hatalmas Írófejedelem! Teste egy skanzen áporodott levegőjével megtöltött, egyszerű, diszkrét műanyag koporsó.

Az Írófejedelem fegyelmezetten, jól öltözötten ül, őt soha senki sem látta még szakadt pólóban, pacalpecsétes asszonyverő atlétában járni a nép közt, az írófejedelem gondosan vasalt világoskék ingben és szürke-, esetleg barna sportzakóban jött a világra, és habár édesanyja vaginája számára kissé kényelmetlennek bizonyultak a már akkor pedánsan feketére bokszolt, csillogó félcipők, azért valahogyan a derék asszonynak csak sikerült megküzdenie eme óriási feladattal –mondhatni évszázad kihívással- és mindenki nagy megkönnyebbülésére világra hozta az Írófejedelmet. Az Írófejedelmet, aki vasárnaponként talán megengedi magának azt a nyegleséget, hogy rövidujjú kockás inget öltsön, de persze minden körülmények közt odafigyel arra, hogy túlzásokba még véletlenül se essék.

Az Írófejedelem csak ül, keresztbe tett lábbal trónol, tekintetét alig láthatóan görgeti végig a tájon, melynek látványától szája, mint mindig, most is lefelé görbül. Enyhe émelygést érez gyomrában, torkában formálódik a zsíros gombóc. Nem tesz semmit, csak bámul a levegőbe, majd szürke pennájával a magasból lehajolva dedikál egy újabb, szürke papírra szürke betűkkel nyomtatott kötetet. Ára ugyan csak 3990 forint volt, de értéke, most már úgymond: felbecsülhetetlen!